resepi utk roti jala tu refer tu my parent la coz diorg memg pakar..tp anak dia je yg xreti2 nk mnuntut kepakaran 'menjala' itew...wakakakak... so meh2 i tempek cni resep utk wat roti jala.. ni bleh mkn utk 12-14 org mkn kot....ade plak kot ujung tu!hua3...agak2 jewla...
Roti Jala
1 kg tepung gandum
2 biji telur ayam *bukan telur itik, or telur penyu apatah lg telur buaya okey!!
1 sudu marjerin
Sedikit pewarna kuning atau serbuk Kunyit *sket jer agak2 dh jd kuning cair okla tu
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Caranya:
blend sume bahan tu...mane yg muat la dlm blend tu, xmuat buatla bbrp kali.....coz nk bg tepung tu nmpak sebati n jd mcm adunan kek yg cair sket... nk pkai pemutar kuih pun bleh kot...tp kejap je bukan nk smpai kembang, juz nk gaul sebati je n xnk bketul tepung tu... pastu siap dah,...rasa la klu kurang masin tmbah garam, bancuh jgn pekat or cair sgt,..em erk xreti nk bg cth cmne...ala agak2 mcm korg bancuh utk jemput2, tp cairkan sket spy ble masuk dlm acuan utk mjala *mcm nk mjala ikan plak!!..hihihihi...leh la bancuhan tu kuar dgn lancar dr corongnya..hehehehe.... ada paham ka?...erk..klu xpaham, xpela...wat2 paham jer..huuhuhuhuh.......
& inilah pic hasil 'jalaan' i & abi...bukan snang nk tgk abi i memasak...sbb dia memg kureng sket bab masak2 ni...klu bkemas tu ha memg serah jela kt dia!
alamak tunggan tbalik pic ni..hahahaha....layan jerla..!
nilah hasil terakhir...nmpak cm sket..tp byk la jugak taw!
em utk resepi kari ayam tu...asenye mesti ramai yg pakar,..so xyah upload resepi... tp i nk gak letak pic i masak aritu...hehehe..kari ayam yg agak cair..*i memg agak kureng sket bab kari ni..lg2 ble kne masak utk byk perut..huhuhu..tp my mom komen 'sedap dh, tp agak cair, klu utk mee kari ok la'..emmm...hentamla labu..hehehe..nti leh cuba jaya lg..heee...
kt umah i xde lg periuk belanga yg besar2..hehehe...maklumlah org yg br mmbina keluarga bhgia sendirik...so pk2 nk guna ape ea..last2 periuk utk kukus la jd mangsa..hahahaha.....
ok utk yg seterusnya....kek coklat kukus, resepinya...
Kek Coklat Kukus
Bahan2:
4 biji telur ayam
1 cawan gula castor
1 cawab susu pekat
1 cawan air
1 cawan minyak jagung
1 sudu teh vanila
Bahan kering:
2cawan gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Cara2
Pukul gula ngan telur smpai kembang, then masukkan susu pekat & vanila & air. gaul, then masukkan bahan kering, gaul & akhi sekali masukkan minyak jagung & gaul lagik..pehtu leh la masukkan dlm loyang @ bekas mknan yg plastik tu...ala mcm bekas dadih tu, xkisahla yg besar ke, kecik ke,,..klu kukus pakai loyang amik masa dlm 1/2 jam, klu bekas plastik tu lebih kurg 15min.
Utk Topping
1 cawan serbuk koko
3/4 cawan air
75g butter
1/2 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
Cara2:
klu ikut resepi ni dia suruh pukul serbuk koko, susu pekat & butter dulu, then br masukkan susu cair & air, tp klu i wat, biasa masukkan je dlm kuali sume bhn tu, tp yg penting api kecik n sentiasa kene kacau, takut hangit...masak atas dapur hingga mendidih & pekat sket & pastu bleh curah atas kek. Taburkan choc rice & Sejukkan dlm peti ais. so siaplah kek....seyes ni kek paling senang nk buat..i ni bukan pakar kek, tp alhmd tiap kali buat memg jadi jer, compare tu kek yg kena bakar, pnah buat gak, tp kadang2 ade gak yg xjadi. so slmt mcuba...ni pic kek i tepek. tp amik sebekas jer, coz yg lain2 dah selamat di agih2kan...huhuhu...o ye..kek ni memg manis..so pd sesape yg xsuka manis bangae, bleh la kurangkan sket mana2 yg patut..huhuhu...ok slmt mcuba!!!
pandangan dr atas!! choc rice nya kaler ceklat, xlawa, i ske yg kaler2, tp byk kedai da abeh...
PERHATIAN: kek ini dihasilkan oleh seorg yg bukan pembuat/penghasil mahupun pembikin kek tegar. so sila jgn compare dgn mereka2 yg otai & klu ade yg tkureng tu mintak mahap la yerk..sy budak br merangkak2 nk blajar!!hihihihi...
No comments:
Post a Comment