Syg Anak Ummi

Lilypie Premature Baby tickers

Monday, May 20, 2013

Saya & berenang----5 Manfaat Berenang~~

ai is tgh gile nak berenang... napela baru sekarang tau berenang tu best!.. huhu.. 
jom baca kt bawah ni kelebihan berenang....................


5 manfaat olahraga renang yang perlu Anda ketahui
 
Meskipun kombinasi antara olahraga aerobik dan angkat beban adalah yang terbaik untuk membakar lemak Anda, tapi olahraga renang memiliki kelebihan yang tidak dimiliki oleh kedua olahraga tersebut.

Beberapa kelebihan dari berenang seperti :

  • Meningkatkan kesehatan jantung.
      Berenang dapat memperkuat jantung, otot yang paling penting ditubuh Anda. Efisiensi jantung memompa darah keseluruh tubuh juga dapat meningkat dgn berenang secara rutin. Penelitian bari Columbia University Medical Center menemukan, berenang dapat melawan risiko terkena penyakit jantung koroner.
  • Membentuk dan menguatkan otot
      Kepadatan air lebih besar 12 kali lipat daripada udara, membuat setiap gerakan tubuh di air seolah melewati hambatan. Hal inilah yang menjadikan renang mempunyai intensitas sama seperti aerobik. Otot yang kuat dan bertahan lama dapat terbangun dgn berenang secara teratur. Satu studi menemukan , seseorang yang menyelesaikan program latihan renang selama 8 minggu mengalami peningkatan massa otot trisep sebesar 23,8 %. Selain itu berenang secara cepat dgn ritme yang teratur dapat meningkatkan ketahanan kardio, kekuatan dan ketahanan otot.
  • Mencegah stres dan depresi.
      Hampir sama dgn yoga, selama berenang terjadi peregangan dan relaksasi otot yang disertai teknik pernapasan yang berirama. Itulah sebabnya berenang dapat membantu Anda untuk menghindari gejala stres.
  • Minim resiko cedera.
      Ketika di air, tubuh Anda terasa lebih ringan karena distribisi berat yang harus ditopang oleh tubuh berkurang hingga 50 %. Otot dan persendian Andapun menerima tekanan yang lebih sedikit ketimbang ketika melakukan aktivitas di darat. Dampaknya jika dilakukan dgn teknik yang benar, maka Anda akan meminimalkan resiko cedera dibandingkan dgn olahraga lainnya.
  • Membakar kalori.
      Ketika Anda sedang melakukan usaha penurunan berat badan Anda perlu membakar kalori lebih banyak. Hanya dgn berenang selama setengah jam, Anda dapat membakar 200 hingga 300 kalori, tergantung intensitas dan gaya yang Anda lakukan. Tips ; Untuk membakar kalori lebih banyak, lakukan latihan interval. Berenanglah sekuat tenaga sejauh 50 meter, kemudian istirahat selama 10 detik. Lalu berenang lagi sejauh 100, 150 hingga 300 meter dgn tetap diselingi istirahat selama 10 detik pada masing-masing checkpoint.
    Beberapa kelebihan diataslah yang membuat saya memasukkan aktifitas berenang ke kategori best exercise for weight loss.

    Beberapa tips agar kondisi tubuh tetap terjaga dgn baik selama berenang :

  • Jangan biarkan perut Anda kosong sebelum berenang. Tetapi jangan juga terlalu banyak makan. Makan suplement protein lebih baik daripada makan karbohidrat simple. Diusahakan untuk makan 1 jam sebelum berenang.
  • Selalu sediakan minum. Walaupun dilakukan di air bukan berarti Anda tidak akan kehilangan cairan tubuh. Sama seperti olahraga lain, berenang juga bisa membuat Anda dehidrasi.
  • Siapkan snack. Sehabis berenang, Anda pasti akan merasa lapar dan membutuhkan asupan energi baru. Jangan memakan cemilan yang kurang sehat seperti keripik. Sebaiknya selalu persiapkan buah atau protein bar atau cereal bar di tas Anda. Makanan itu jauh lebih baik untuk memulihkan tenaga Anda sekaligus tetap menjaga program diet Anda. Itulah beberapa hal yang bisa saya sharingkan di artikel " Apakah renang termasuk best exercise for weight loss " ini. Semoga bisa membantu program diet Anda.

  • sumber info dari http://www.healthy-diet-shakes.com/renang.html




    sekarang tgh gila nak berenang.. 
    dah tua2 br nak join kelas renang..hahah
    Alhamdulillah dah abis 10 session.. boleh la berenang yg basic2.. 
    en somi dgn bek ati registerkan member club kt one of golf club area cni..
    so dgn senang hati asyik poi berenang..hehe..
     leh bakar kalori kannnnn....
    seriussss memang seronok once korang dah dapat tune dia... 
    tapi saya xla sampai tahap nak berlumba renang..
     blajar pun sebab utama mula2 tu coz org ckp berenang baik utk org yg ada asthma..betul ke?
    so thaaannnkkkssss so much pd en somi yg encem coz sponsor semua kelengkapan utk wifenya yg cute ni.... i love u lah!! hiks..
     
    oh ya skrg tgh sibuk jugak ber HERBALIFE..
    Alhamdulillah its work on me..
    tujuan utama nak kurangkan berat badan sket..
    & hasilnya memang berbaloi2.. ;)
    so sekarang masa utk maintain sajor..
     
     
    sekian.


     
     

    Monday, February 25, 2013

    Munchkin Feeder

    aritu ada belikan benda alah ni utk asyraf.. thanks to kak mimi sebab dr blog beliaulah saya tau benda ni..hehe...





    so far yg saya tau benda ni digunakan utk memudahkan kita nak bagi baby makan buah2an atau sayur2an..

    mudah je coz juz letak je potongan buah dlm tu, then bg la baby pegang sendiri... utk baby 6mo & above ok. saya belikan asyraf jaring yg kaler biru tu..suke sgt wehh mamat ni dpt nyonyot air dari buah2an yg sy bg... cer tgk pic ni...





      yummy2...slurrpppp....hehe,,,.. so far dah try bg buah pear, limau, betik, honewdew....tp sayur tak pernah try lg.. xtaw nak bg sayur ape yg sesuai..lgpun tiap2 ari memang saya dah bg dia mkn sayur..letak dlm bubur dia... hari2 mkn bubur tp lain2 flavor..hehe.. so far dia xpernah reject lg la..semua ummi masak dia tolan..hihi...

    asyraf ada cousin sebaya dgn dia, beza 2 weeks aje. bila mak2 kerja anak duk umah my in law..so dah mcm taska okeh umah atuk nenek..hehe.. c kazen ni dukla tgk asyraf nyonyot2 buah yg bibik bg. sian plak tgk, asben swuh blikan dia se. so dah bleh mkn together2 lah..hehe

    dpt atok tgk benda ni n ask harga, atok kata baiklah buat sendiri..hahaha.. reti pulak ummi asyraf ni.. beli ajelah bah, sonang,,.. harga + postage ritu dlm RM32. huhu

    ok sekian. utk kak nad n3 ni special utk akak.. hehe..

    Wednesday, February 20, 2013

    ww..pic kiddos..

     dah besar pun ada hati nak naik walker..huhu





     pose dari belakang..hehe

     budak yg sebuk nak memapah skrg..






    baru pasan latest pic kakak xbyk..huhuh..

    Friday, January 25, 2013

    AIRMATA RASULULLAH SAW




    Selawat & Salam Kpd Junjungan Nabi Muhammad SAW,,..


     
     Ihsan En Google.


    SEKADAR RENUNGAN BERSAMA

    AIRMATA RASULULLAH SAW

    Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizin kannya masuk, 'Maafkan lah,ayahku sedang demam, kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu. Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah,'Siapakah itu wahai anakku?' 'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi! bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

     
    'Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.

    Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini. Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?', tanya
    Rasululllah dengan suara yang amat lemah. 'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. 'Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu,' kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuat kan Rasulullah lega,matanya masih penuh kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?', tanya Jibril lagi. 'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?' 'Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril. Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. 

    Perlahan ruh Rasulullah ditarik.Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.' Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

     
    'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?' Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu. 'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi.

    'Ya Allah, dahsyat nya maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.' Badan
    Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, ! Ali segera mendekatkan telinganya. 'Uushiikum bis shalati, wa 'peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.'
    Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir
    Rasulullah yang mulai kebiruan.


    'Ummatii,ummatii,ummatiii?' - 'Umatku, umatku, umatku' Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu. Kini, mampukah kita mencintai sepertinya? 


    Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihih